Τι Προκαλεί τον Ανήσυχο Ύπνο (και τι μπορείς να κάνεις γι' αυτό);

Τι Προκαλεί τον Ανήσυχο Ύπνο (και τι μπορείς να κάνεις γι' αυτό);

Όλοι έχουμε βιώσει εκείνες τις νύχτες όπου το μυαλό δεν λέει να ησυχάσει και το σώμα αρνείται να αφεθεί στην αγκαλιά του ήρεμου ύπνου. Είτε πρόκειται για το στριφογύρισμα στο κρεβάτι είτε για τον βαθύ ύπνο που -απλά- δεν έρχεται ποτέ, μετά από μια νύχτα ανήσυχου ύπνου η πραγματικότητα είναι ότι δεν αισθανόμαστε ξεκούραστοι και ανανεωμένοι. 

Αντιθέτως, αισθανόμαστε ότι έχουμε "μισοκοιμηθεί" και δεν βλέπουμε την ώρα να αναπληρώσουμε τον χαμένο ύπνο. 

Ο ανήσυχος ύπνος δεν είναι ιατρικός όρος, αλλά το γεγονός ότι είναι τόσο σχετικός με την καθημερινότητά μας, τον καθιστά άξιο πιο προσεκτικής εξέτασης.

Σε αυτό το άρθρο λοιπόν, εξετάζουμε διεξοδικά τι είναι ο ανήσυχος ύπνος, τι τον προκαλεί και πώς μπορεί να αντιμετωπιστεί -μια και καλή. 

Τι είναι ο ανήσυχος ύπνος;

Ο ανήσυχος ύπνος δεν έχει κάποιο συγκεκριμένο ορισμό. Δεν αποτελεί αναγνωρισμένη διαταραχή του ύπνου σύμφωνα με την Αμερικανική Ακαδημία Ιατρικής Ύπνου, πράγμα που σημαίνει ότι η έννοιά του είναι υποκειμενική.

Παρά το γεγονός αυτό όμως, υπάρχει μια γενική αίσθηση του πώς φαίνεται ή πώς αισθάνεται κανείς όταν βιώνει ανήσυχο ύπνο.

Πώς μοιάζει όταν έχεις ανήσυχο ύπνο;

Ο ανήσυχος ύπνος είναι στο μάτι του θεατή- το πώς γίνεται αντιληπτός εξαρτάται από το αν εσείς προσπαθείτε να κοιμηθείτε ή αν παρατηρείτε κάποιον άλλον.

Βιώνοντας ανήσυχο ύπνο

Αν και εσύ βιώνεις τις επιπτώσεις του ανήσυχου ύπνου, τότε μπορεί να έχεις παρατηρήσει ότι η εμπειρία αυτή περιλαμβάνει τα ακόλουθα ζητήματα:

  • Στριφογυρίζεις στο κρεβάτι προσπαθώντας να βολευτείς και να νιώσεις άνετα
  • Την αίσθηση ότι "μισοκοιμάσαι" ή ότι δεν κοιμάσαι βαθιά
  • Το μυαλό σου "τρέχει" και νιώθεις συνεχώς ταραγμένος/η 
  • Απογοητεύεσαι από την αδυναμία να κοιμηθείς ήσυχα
  • Δεν μπορείς να ξανακοιμηθείς γρήγορα αφού ξυπνήσεις κατά τη διάρκεια της νύχτας

Επιπλέον, ένα κύριο σημάδι ή σύμπτωμα του ανήσυχου ύπνου συχνά εντοπίζεται την επόμενη ημέρα, όταν μπορεί να αισθάνεσαι κούραση, υποτονικότητα ή πνευματικά απενεργοποιημένος/η. Εάν ο ανήσυχος ύπνος συμβαίνει τακτικά, αυτά τα ζητήματα μπορεί να γίνουν όλο και πιο προβληματικά και ακόμη και επικίνδυνα εάν νιώθεις κούραση και νύστα κατά την οδήγηση ή το χειρισμό βαρέων μηχανημάτων.

Παρατηρώντας τον ανήσυχο ύπνο

Μερικά πράγματα που μπορεί να θεωρήσεις ότι αποτελούν σημάδι του ανήσυχου ύπνου περιλαμβάνουν, όταν τα παρατηρήσεις σε κάποιο άλλο άτομο:

  • Συχνό στριφογύρισμα ή ξύπνημα χωρίς να το θέλεις
  • Δυνατό ροχαλητό που περιλαμβάνει ασφυκτικούς ή πνιγηρούς θορύβους
  • Αξιοσημείωτη κίνηση των άκρων, σήκωμα από το κρεβάτι ή ακόμη και υπνοβασία
  • Ομιλίες ή φωνές κατά τη διάρκεια του ύπνου
  • Τρίξιμο των δοντιών

Με ορισμένα από αυτά τα σημάδια ανησυχίας, όπως η ομιλία ή η κίνηση κατά τη διάρκεια του ύπνου, το άτομο είναι πιθανό να μην έχει πλήρη επίγνωση της συμπεριφοράς του και δεν θα τη θυμάται όταν ξυπνήσει. Ως αποτέλεσμα, μπορεί να μην αντιληφθεί ότι ο ύπνος του ήταν ανήσυχος.

Γιατί ο ανήσυχος ύπνος διαφέρει από την αϋπνία;

Σε αντίθεση με τον ανήσυχο ύπνο, η αϋπνία είναι μια επίσημα καθορισμένη διαταραχή του ύπνου που διαγνώσκεται από έναν επαγγελματία υγείας, σύμφωνα με κάποια συγκεκριμένα κριτήρια. Παρόλο που ορισμένοι άνθρωποι χρησιμοποιούν τη λέξη αϋπνία στην καθομιλουμένη για να αναφερθούν σε γενικά προβλήματα ύπνου, ο όρος έχει ακριβή σημασία στην ιατρική του ύπνου.

Στην πράξη, η πλειονότητα των ατόμων με αϋπνία πιθανώς βιώνει ανήσυχο ύπνο- ωστόσο, δεν αντιμετωπίζουν όλοι οι άνθρωποι προβλήματα αϋπνίας, ιδίως αν αυτός συμβαίνει μόνο περιστασιακά.

Ποιες είναι οι αιτίες του ανήσυχου ύπνου;

Οι πιθανές αιτίες του ανήσυχου ύπνου είναι πολυάριθμες και ποικίλες. Πράγματα που επηρεάζουν την ψυχική και σωματική σου κατάσταση μπορούν εύκολα να διαταράξουν τον ύπνο σου, όπως οι διαταραχές του ύπνου ή οι κακές συνήθειες ύπνου.

Το στρες και το άγχος, συμπεριλαμβανομένων των τυπικών αγχωδών διαταραχών, μπορεί να κρατούν το μυαλό ενός ατόμου σε εγρήγορση και να το κάνουν να αισθάνεται ανίκανο να χαλαρώσει και να καταλήξει σε ποιοτικό ύπνο. Η θλίψη, η στεναχώρια και η κατάθλιψη μπορούν επίσης να επηρεάσουν την ψυχική κατάσταση ενός ατόμου με τρόπο που να είναι επιζήμιος για τον ύπνο.

Η καφεΐνη, η νικοτίνη και άλλα διεγερτικά μπορούν επίσης να κάνουν τον εγκέφαλο και το σώμα να αισθάνονται "στην πρίζα" και απροετοίμαστα για ύπνο.

Το αλκοόλ και τα ηρεμιστικά, παρόλο που προκαλούν υπνηλία, διαταράσσουν τους φυσιολογικούς κύκλους του ύπνου και μπορεί να κάνουν τον ύπνο σου ανήσυχο ακόμα και αφού αποκοιμηθείς.

Επιπλέον, διάφοροι τύποι προβλημάτων υγείας μπορούν να ανακόψουν τα σχέδια για ήρεμο ύπνο. Ο πόνος, η συχνή ανάγκη για ούρηση, οι ασθένειες των πνευμόνων και τα καρδιακά προβλήματα αποτελούν παραδείγματα καταστάσεων που μπορούν να διακόψουν τον ύπνο. Ο πόνος, ιδιαίτερα, και η αδυναμία να βολευτείς στο κρεβάτι, μπορεί συχνά να συνδέονται με τον ανήσυχο ύπνο.

Μια κρεβατοκάμαρα ή ένα περιβάλλον ύπνου που δεν ευνοεί τον καλό ύπνο μπορεί επίσης να συμβάλει στον ανήσυχο ύπνο. Η εύρεση του καλύτερου στρώματος για τον σωματότυπο και τις προτιμήσεις σου στον ύπνο παίζει μεγάλο ρόλο στην επίτευξη υγιούς ύπνου. Ένα άβολο στρώμα, ο πολύς θόρυβος από το περιβάλλον έξω από το υπνοδωμάτιο, το φως ή η υπερβολική ζέστη/κρύο μπορεί να παρεμποδίζουν τον σώμα να αποκοιμηθεί αλλά και να διατηρηθεί σε κατάσταση ύπνου.

Οι κακές συνήθειες ύπνου, οι οποίες αποτελούν μέρος της υγιεινής του ύπνου, είναι μια κοινή αιτία ανεπαρκούς ή χαμηλής ποιότητας ύπνου. Το ασυνεπές πρόγραμμα ύπνου, η χρήση ηλεκτρονικών συσκευών στο κρεβάτι και το φαγητό πολύ αργά το βράδυ είναι παραδείγματα συνηθειών και ρουτινών που μπορούν να οδηγήσουν σε ανήσυχο ύπνο.

Ο ανήσυχος ή διαταραγμένος ύπνος μπορεί επίσης να συμβεί λόγω ενός μη ευθυγραμμισμένου κιρκάδιου ρυθμού, ο οποίος αναταρράσεται όταν το άτομο εργάζεται σε νυχτερινές βάρδιες ή υποφέρει από τζετ λαγκ μετά από πτήση σε πολλές χρονικές ζώνες.

Σε ορισμένες περιπτώσεις, ο ανήσυχος ύπνος συνδέεται με μια υποκείμενη διαταραχή του ύπνου, όπως η αϋπνία, το σύνδρομο ανήσυχων ποδιών (Restless Leg Syndrome) ή διαταραχές της αναπνοής που σχετίζονται με τον ύπνο, όπως η αποφρακτική άπνοια ύπνου. Στο σύνδρομο ανήσυχων ποδιών, το άτομο αισθάνεται έντονη ανάγκη να κινήσει τα άκρα του, ενώ στην αποφρακτική άπνοια, η αναπνοή διακόπτεται επανειλημμένα, προκαλώντας σύντομες αφυπνίσεις που παρακάμπτουν την ικανότητα για βαθύ ύπνο.

Ο ανήσυχος ύπνος που μπορεί να παρατηρήσεις σε κάποιον άλλον μπορεί να οφείλεται σε αυτά τα προβλήματα, αλλά μπορεί επίσης να σχετίζεται με άλλες καταστάσεις όπως η παραϋπνία.

Η παραϋπνία είναι οποιαδήποτε διαταραχή ύπνου, όπως η υπνοβασία, η κατανάλωση τροφής κατά τη διάρκεια του ύπνου, η σεξουαλική επαφή κατά τη διάρκεια του ύπνου, το τρίξιμο των δοντιών, ο νυχτερινός τρόμος, η διαταραχή συμπεριφοράς REM κ.ά.ανώμαλες συμπεριφορές και κινήσεις κατά τη διάρκεια του ύπνου, συμπεριλαμβανομένων της ομιλίας στον ύπνο, της υπνοβασίας και της δράσης στα όνειρα.

Πώς ο ανήσυχος ύπνος διαφέρει ανά ηλικιακή ομάδα;

Ο ανήσυχος ύπνος μπορεί να εκδηλωθεί με διαφορετικούς τρόπους ανάλογα με την ηλικία. Τα πρότυπα ύπνου και οι ανάγκες ύπνου είναι διαφορετικά για τα μωρά, τα μικρά παιδιά, τους εφήβους, τους ενήλικες και τους ηλικιωμένους, οπότε δεν αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι οι αιτίες του ανήσυχου ύπνου μπορεί να διαφέρουν μεταξύ αυτών των ομάδων.

Ο ανήσυχος ύπνος στα βρέφη

Ενώ τα νεογέννητα κοιμούνται έως και 18 ώρες την ημέρα, σπάνια κοιμούνται πάνω από δύο ή τρεις ώρες τη φορά. Ορισμένοι γονείς μπορεί να το αντιληφθούν αυτό ως ανήσυχο, αλλά είναι και φυσιολογικό και αναμενόμενο.

Καθώς τα μωρά φτάνουν σε ηλικία μερικών μηνών, τείνουν να κοιμούνται για μεγαλύτερα διαστήματα, υιοθετώντας συχνά ένα μοτίβο ύπνου ημέρας-νύχτας γύρω στους έξι μήνες. Αλλά σύμφωνα με μια μελέτη μεταξύ παιδιών ηλικίας 12 μηνών, σχεδόν το 28% δεν κοιμάται για έξι συνεχόμενες ώρες και το 43% δεν κοιμάται για οκτώ συνεχόμενες ώρες. Κατά συνέπεια, οι γονείς θα πρέπει να γνωρίζουν ότι η αδυναμία να κοιμηθούν όλη τη νύχτα, η οποία μπορεί να φαίνεται σαν ανήσυχος ύπνος, δεν είναι σπάνια μεταξύ των βρεφών και δεν διαπιστώθηκε ότι επηρεάζει την πνευματική ή σωματική τους ανάπτυξη.

Ορισμένα μωρά αρχίζουν να έχουν πιο ανήσυχο ύπνο γύρω στους εννέα μήνες. Αυτό μπορεί να συμβεί από το άγχος αποχωρισμού κατά την ώρα του ύπνου, τη μεγαλύτερη αναγνώριση και τον έλεγχο του περιβάλλοντός τους, την υπερδιέγερση και/ή τον ύπνο πολύ σύντομα πριν από τον ύπνο.

Για να βοηθήσουν τα νεογέννητα και τα βρέφη να κοιμούνται ήσυχα, οι γονείς θα πρέπει να καλλιεργούν υγιείς συνήθειες ύπνου. Η ενίσχυση των καλών συνηθειών μπορεί να επιλύσει τον ανήσυχο ύπνο στα μωρά και να ανοίξει το δρόμο για καλύτερο ύπνο καθώς μεγαλώνουν. 

Αν και ασυνήθιστο, ο ανήσυχος ύπνος στα βρέφη μπορεί να οφείλεται σε κάποιο υποκείμενο πρόβλημα υγείας. Η άπνοια ύπνου, μια αναπνευστική διαταραχή, μπορεί να επηρεάσει τα βρέφη, αλλά εμφανίζεται κυρίως σε μωρά που γεννήθηκαν πρόωρα ή σε εκείνα με χαμηλό βάρος γέννησης ή σε εκείνα με υποκείμενες ιατρικές καταστάσεις. Οι γονείς που παρατηρούν ανώμαλη αναπνοή ή έχουν άλλες ανησυχίες σχετικά με τον ύπνο του μωρού τους θα πρέπει να μιλήσουν με τον γιατρό τους.

Ο ανήσυχος ύπνος στα νήπια

Στα νήπια, ο ανήσυχος ύπνος μπορεί να αντανακλά την αδυναμία τους να ηρεμήσουν, να χαλαρώσουν από τη διέγερση της ημέρας και να κοιμηθούν. Αυτό μπορεί να συμβεί στην αρχή της νύχτας ή/και αν ξυπνήσουν κατά τη διάρκεια της νύχτας.

Ο ανήσυχος ύπνος στα νήπια συχνά ξεκινά γύρω στους 18 μήνες και μπορεί να είναι αποτέλεσμα του άγχους αποχωρισμού, της υπερβολικής διέγερσης, των κακών συνηθειών ύπνου, της μεγαλύτερης ικανότητας να περπατούν και να μιλούν ή της αυξημένης συχνότητας εφιαλτών.

Αυτός ο ανήσυχος ύπνος συνήθως επιλύεται όταν οι γονείς εφαρμόζουν συνεπείς πρακτικές που ενθαρρύνουν μια σταθερή ρουτίνα ύπνου, ένα σταθερό πρόγραμμα και την φροντίδα για να ξανακοιμηθούν.

Ο ανήσυχος ύπνος στα μικρά παιδιά

Όπως και σε άλλες ηλικιακές ομάδες, ο ανήσυχος ύπνος στα μικρά παιδιά συχνά οφείλεται στην υγιεινή του ύπνου, αλλά μπορεί να εμπλέκονται και άλλοι παράγοντες.

Τα παιδιά είναι πιο πιθανό να παρουσιάσουν παραϋπνίες, οι οποίες είναι ανώμαλες συμπεριφορές κατά τη διάρκεια του ύπνου. Αυτές μπορεί να περιλαμβάνουν ομιλίες στον ύπνο καθώς και συγκεχυμένες αφυπνίσεις ή τρόμους στον ύπνο κατά τη διάρκεια των οποίων το παιδί εμφανίζεται μερικώς ξύπνιο και ανήσυχο αλλά δεν είναι επικοινωνιακό ή ανταποκρίνεται. Οι παραϋπνίες περιλαμβάνουν επίσης την υπνοβασία, η οποία επηρεάζει έως και το 29% των παιδιών ηλικίας 2-13 ετών και τους υπερβολικούς εφιάλτες.

Αν και μπορεί να είναι ανησυχητικές για τους γονείς, οι περισσότερες παραϋπνίες δεν είναι επιβλαβείς και γενικά είναι καλύτερο να ανακουφίζετε απαλά το παιδί για να ξανακοιμηθεί χωρίς να το ξυπνήσετε. Τα παιδιά πολύ σπάνια θυμούνται τα επεισόδια και συνήθως εμφανίζονται μόνο σποραδικά και τελικά σταματούν από μόνα τους. Εάν οι παραϋπνίες αρχίσουν να διακόπτουν τον ύπνο, είναι συχνές ή θέτουν ένα παιδί σε κίνδυνο (όπως κατά τη διάρκεια των επεισοδίων υπνοβασίας), τότε μπορεί να απαιτείται θεραπεία.

Όταν τα παιδιά παρουσιάζουν διαταραχές κατά τη διάρκεια της ημέρας, όπως υπερβολική υπνηλία, ευερεθιστότητα ή επηρεασμένη σκέψη και προσοχή, το θέμα θα πρέπει να συζητηθεί με έναν γιατρό. Αυτά τα συμπτώματα μπορεί να σχετίζονται με παιδιατρική αποφρακτική άπνοια ύπνου, ιδίως εάν ο ανήσυχος ύπνος συνοδεύεται από δυνατό ή επίμονο ροχαλητό. Οι διαταραχές κατά τη διάρκεια της ημέρας από τον ανήσυχο ύπνο μπορεί επίσης να συνδέονται με το σύνδρομο ανήσυχων ποδιών καθώς και με καταστάσεις όπως η διαταραχή ελλειμματικής προσοχής/υπερκινητικότητας (ΔΕΠΥ) και η διαταραχή του φάσματος του αυτισμού

Ο ανήσυχος ύπνος στους εφήβους

Ένας παράγοντας που συμβάλλει στον ανήσυχο ύπνο των εφήβων είναι η φυσική, βιολογική μετατόπιση της ώρας που κοιμούνται. Κατά τη διάρκεια της εφηβείας, το σώμα μετακινείται προς ένα πρόγραμμα ύπνου όπου το άτομο κοιμάται πιο αργά, οπότε οι έφηβοι μπορεί να φαίνονται ανήσυχοι όταν προσπαθούν να κοιμηθούν νωρίς.

Οι προκλήσεις του ύπνου από αυτή τη μεταβαλλόμενη βιολογία μπορεί να επιδεινωθούν από το άγχος και το στρες που σχετίζονται με το σχολείο ή την κοινωνική ζωή, καθώς και από κακές συνήθειες ύπνου, όπως η χρήση κινητών τηλεφώνων και άλλων ηλεκτρονικών συσκευών στο κρεβάτι.

Όπως συμβαίνει και με τα μικρότερα παιδιά, οι έφηβοι μπορεί να επηρεάζονται από καταστάσεις όπως η αποφρακτική άπνοια, το σύνδρομο ανήσυχων ποδιών και τη ΔΕΠΥ που μπορεί να προκαλέσουν ανήσυχο ή χαμηλής ποιότητας ύπνο.

Ο ανήσυχος και ανεπαρκής ύπνος στους εφήβους αποτελεί ανησυχία για πολλούς λόγους. Μπορεί να επηρεάσει την κρίσιμη πνευματική και σωματική ανάπτυξη, καθώς και τη λήψη αποφάσεων και την πιθανότητα εμπλοκής σε συμπεριφορές υψηλού κινδύνου. Για το λόγο αυτό, ο επίμονος ανήσυχος ύπνος και τα ημερήσια συμπτώματα κακού ύπνου στους εφήβους θα πρέπει να συζητούνται με το γιατρό.

Ο ανήσυχος ύπνος στους ενήλικους

Ένας σημαντικός αριθμός ενηλίκων παλεύει με ανήσυχο ύπνο και σε αυτή την ηλικιακή ομάδα, ένα μεγαλύτερο ποσοστό των περιπτώσεων μπορεί να συνδέεται με αϋπνία, αποφρακτική άπνοια ύπνου και άλλες διαταραχές του ύπνου.

Οι ενήλικες έχουν συχνά περισσότερα συνυπάρχοντα προβλήματα υγείας που προκαλούν πόνο ή άλλες διαταραχές στον ύπνο. Το στρες, το άγχος και η κατάθλιψη μπορεί να επιβαρύνουν τον ύπνο των ενηλίκων. Οι επαγγελματικές, οικογενειακές και κοινωνικές υποχρεώσεις μπορούν να μειώσουν τον χρόνο που διατίθεται για ύπνο και τα ζητήματα αυτά μπορεί να επιδεινωθούν από την ανεπαρκή υγιεινή του ύπνου.

Όπως και σε άλλες ηλικιακές ομάδες, οι ενήλικες θα πρέπει να μιλήσουν με τον επαγγελματία υγείας τους εάν βιώνουν συχνά ανήσυχο ύπνο, εάν έχουν δυνατό ροχαλητό ή διαταραχές της αναπνοής ή εάν υποφέρουν από επιπτώσεις κατά τη διάρκεια της ημέρας, όπως υπνηλία, κόπωση ή δυσκολία να σκεφτούν καθαρά.

Ο ανήσυχος ύπνος στους ηλικιωμένους

Πολλοί από τους παράγοντες που προκαλούν ανήσυχο ύπνο στους ενήλικες ισχύουν και για τους ηλικιωμένους, οι οποίοι αντιμετωπίζουν πρόσθετες προκλήσεις. Οι ηλικιωμένοι ενήλικες περνούν περισσότερο χρόνο σε ελαφρύτερα στάδια ύπνου, γεγονός που τους διευκολύνει να διαταράσσονται και κάνει τον ύπνο τους να αισθάνεται λιγότερο αναπαυτικός.

Ο κιρκάδιος ρυθμός των ηλικιωμένων συχνά μετατοπίζεται προς τα εμπρός και μπορεί να οδηγήσει στο να ξυπνούν νωρίτερα από το επιθυμητό το πρωί. Αυτό μπορεί να συμβεί φυσικά και λόγω μεγαλύτερης δυσκολίας να έχουν επαρκή έκθεση στο φως της ημέρας, ιδίως για τα άτομα που βρίσκονται σε εγκαταστάσεις ελεγχόμενης φροντίδας.

Πολλοί ηλικιωμένοι έχουν πολλαπλά προβλήματα σωματικής και ψυχικής υγείας και λαμβάνουν μεγαλύτερο αριθμό συνταγογραφούμενων φαρμάκων, τα οποία μπορεί να συμβάλλουν σε ανήσυχο ύπνο.

Η συρροή αυτών των θεμάτων καθιστά τα προβλήματα ύπνου ευρέως διαδεδομένα μεταξύ των ηλικιωμένων, αλλά τα βήματα για την αντιμετώπιση των υποκείμενων καταστάσεων και τη βελτίωση της υγιεινής του ύπνου μπορούν να επιτρέψουν καλύτερο ύπνο. Οι προφυλάξεις για την πρόληψη των πτώσεων είναι ένα άλλο στοιχείο της φροντίδας των ηλικιωμένων με ανήσυχο ύπνο, οι οποίοι μπορεί να είναι ζαλισμένοι ή αποπροσανατολισμένοι όταν σηκώνονται από το κρεβάτι κατά τη διάρκεια της νύχτας ή το πρωί.

Ποιοι είναι οι καλύτεροι τρόποι αντιμετώπισης του ανήσυχου ύπνου;

Η αντιμετώπιση του ανήσυχου ύπνου εξαρτάται από την υποκείμενη αιτία. Η εξάσκηση στρατηγικών για να αποκοιμηθείς εύκολα μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη του στριφογυρίσματος στο κρεβάτι, αλλά και άλλα βήματα, συμπεριλαμβανομένης της συζήτησης με έναν γιατρό, μπορεί να είναι απαραίτητα για να σταματήσει ο ανήσυχος ύπνος και να μην εξελιχθεί σε αυξανόμενο πρόβλημα.

Πότε να μιλήσεις σε ένα γιατρό;

Εάν ο ανήσυχος ύπνος είναι συχνός, επίμονος ή επιδεινώνεται, μπορεί να αποτελεί ένδειξη μεγαλύτερου προβλήματος και θα πρέπει να συζητηθεί με το γιατρό σας. Ομοίως, τα σημάδια υπερβολικής ημερήσιας υπνηλίας ή άλλης ημερήσιας εξασθένησης θα πρέπει πάντα να τίθενται υπόψη του γιατρού σας, ο οποίος μπορεί να σας βοηθήσει να εντοπίσετε την πιο πιθανή αιτία και τα πιο κατάλληλα βήματα για τη θεραπεία.

Βελτίωση της υγιεινής ύπνου

Σε κάθε ηλικιακή ομάδα, η υγιεινή του ύπνου μπορεί να διαδραματίσει κρίσιμο ρόλο στην ποιότητα του ύπνου. Οι συμβουλές υγιεινού ύπνου, όπως η εξεύρεση συνέπειας στο πρόγραμμα ύπνου, οι ρουτίνες ύπνου, η διατροφή και η άσκηση, αποτελούν ένα καλό σημείο εκκίνησης. Η εύρεση του καλύτερου στρώματος για τις προσωπικές σας ανάγκες και η διαμόρφωση του υπνοδωματίου σας σε άνετο περιβάλλον με όσο το δυνατόν λιγότερους περισπασμούς, μπορούν να μειώσουν τις πιθανότητες να έχετε ανήσυχο ύπνο.

Κράτα ένα ημερολόγιο ύπνου

Ένας τρόπος για να μάθετε περισσότερα για την κατάσταση του ύπνου σας είναι να κρατάτε ημερολόγιο με σημειώσεις σχετικά με το πόσο καλά και πόσο καιρό κοιμάστε κάθε βράδυ. Στο ημερολόγιο, μπορείτε να κάνετε σημειώσεις σχετικά με τον ανήσυχο ύπνο και τυχόν προβλήματα που πιστεύετε ότι μπορεί να τον προκαλούν. Η παρακολούθηση του ύπνου σας με αυτόν τον τρόπο όχι μόνο παρέχει πληροφορίες για τις συνήθειες του ύπνου σας, αλλά ρίχνει επίσης φως σε πιθανές τάσεις σχετικά με το τι προκαλεί τον ανήσυχο ύπνο.

Χρησιμοποίησε μια κουβέρτα βαρύτητας

Οι κουβέρτες βαρύτητας είναι ο πιο αποτελεσματικός τρόπος για να αντιμετωπίσεις την αϋπνία και το στρες χωρίς φάρμακα, καθώς χρησιμοποιούνται εδώ και πολλές δεκαετίες για τη βοήθεια ατόμων που πάσχουν από αγχώδεις διαταραχές, αυτισμό και άλλες αισθητηριακές διαταραχές.

Πως λειτουργούν;

Είναι σχεδιασμένες για να ασκούν μια ήπια και σταθερή πίεση σε ολόκληρο το σώμα όπου οι εργοθεραπευτές ονομάζουν “Βαθειά Απτική Πίεση”. Αυτή η σταθερή πίεση, χαλαρώνει το νευρικό σύστημα και βοηθάει τον οργανισμό να αυξήσει με φυσικό τρόπο τα επίπεδα της σεροτονίνης και της μελατονίνης (οι ορμόνες της ευτυχίας και του ύπνου) και παράλληλα να μειώσει τα επίπεδα της κορτιζόλης που ευθύνεται για το στρες.

Ως αποτέλεσμα, ο νους σταματάει να "τρέχει", οι καρδιακοί παλμοί πέφτουν, η διάθεση βελτιώνεται και το σώμα μπαίνει σε μια κατάσταση απόλυτης χαλάρωσης.

Επίλεξε εκείνη που ζυγίζει πιο κοντά στο 10% του σωματικού σου βάρους και αναβάθμισε τον ύπνο σου από το πρώτο κιόλας βράδυ.


Άφησε ένα σχόλιο